Bild & text

Om tecknaren Jean-Claude Mézières och författaren Pierre Christin och hur serien utvecklats under åren..

Jean-Claude Mézières

Jean-Claude Mézières:  Föddes 1938 och tecknade sin första serie redan under sin tid  som tonåring på en konstindustriskola ihop med den inte helt okände Jean Giraud (som i sci-fi tecknandet använder pseudonymen Moebius) Giraud fortsatte sitt serietecknande efter skolan medan Mézières istället blev reklamtecknare, Men han tröttnade på detta efter några år och for över till Amerika där han hankade sig fram på lite av varje i ett och ett halvt år b.l.a. som cowboy (!!!) Här träffade han Christin som var honom bekant sedan barndomen, Mézières bodde hos Christin under ett halvår och under den här tiden tog de sig för att skapa en serie ihop som de lyckades sälja till månadstidningen Pilote tack vare kontakter via Giraud. Både Christin och Mézières återvände till Frankrike där de fortsatte serieskapandet, Efter att ha gjort diverse kortare serier bestämde de sig för att ge sig på ett större projekt och fastnade för sci-fi genren just därför att den inte var representerad i Frankrike vid tiden och för att den gav utrymme för en variation som ingen annan genre kunde mätaa sig med. Mézières föredrar att hålla sig till framtidsmiljöer och rymdskepp men behärskar nutids och historiska illustrationer med, något som han visat hittills i "Den falska världen" i synnerhet. Färgläggningen i serierna har gjorts av hans syster Evelyne. Mézières ägnar varje tecnad sida mellan tre och fyra dagar, vilket inte är särskilt snabbt vid jämförelse med de flesta andra tecknare, men ska det bli bra så.

Annat kul eller intressant:

Jean-Claude Mézières i full gång med tecknandet...

^

Pierre Christin är lätt kameraskygg tror jag... (detta är den enda bild jag hittat)

Pierre Christin: Även Christin tros vara född 1938 men det är dock lite osäker uppgift. (liksom det mesta om honom...)* Arbetade som journalistlärare i USA när sammarbetet med Jean-Claude började. Till skillnad från Mézières så jobbar Christin mycket fort och kan skriva ihop tjugo sidorsmanus på en enda dag även om han vissierligen förberederdem väl mentalt innan, ofta på resande fot. Innan manusarbetet påbörjas till Linda och Valentin historierna arbetar han och Mézières ihopett en grundhistoria som de båda kan enas om. Christin arbeter deltid i professorsbefattning journalestik i Bordeaux. Christin skriver också seriemanus (inte enbart sci-fi) för andra kända tecknare som exempelvis Enki Bilal. 

*Om nån vet mer kontakta mig! Tack - ^_^

Annat kul eller intresant:

^

Evolution: Sida från den allra första serien "De onda drömmarna" från 1967. Då serien hade en lite Spirou-liknande komisk stil började ändras redan i nästa seriealbum i ordningen "Det stigande vattnets stad" hade kvar lite av detta, Men redan då kunde utvecklingen mot en allt mer realistisk stil skönjas.

De onda drömmarna

Denna sida är förmodligen från album nr 18 som ännu inte kommit i Svensk översättning, Här har till och med avancerad dator 3D grafik (CGI) använts för den nedersta rutan. En ganska så grov kontrast till det första exemplet men fler kanske kommer från olika tidsperioder i framtiden (?!:)

Vet ej riktigt säkert vilket album detta är...


Utgivningen i Sverige ligger tyvärr på is som det verkar, eller rent av helt infryst. Så just nu verkar det som det enda man kan hoppas på idag är att det lurar något gött runt hörnet i skuggorna, I framtiden ni vet...

Fäst ögonen på det här...

^


08/3/2002 Andréas
Point Central